mano lankytojai

2013 m. kovo 12 d., antradienis

Milky way tortas


Pieniško šokolado 
75 g pieniško šokolado
1 st. riebios (bent 35%) grietinėlės
1 1/2 arb. š. tirpios kavos
žiupsnis druskos
Karamelei
90 ml cukraus
40 ml vandens
90 ml riebios grietinėlės
1 valg. š. sviesto
žiupsnio druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Pyrago pagrindui
(pakaks dviems 18 cm pyragams!)
145 g sviesto
30 g cukraus
1/2 arb. š. druskos
140 g miltų
1 trynys
Pyragui papuošti
gabaliuko pieniško šokolado
Pagrindui virtuviniame kombaine triname sviestą, cukrų ir druską, kol masė taps šviesi ir puri – apie 2-3 minutes. Rankomis įmaišome miltus ir triname tarp pirštų, kol sviestas vienodai apvels visus miltus (masė taps panaši į laaaaabai drėgną pajūrio smėlį). Supilame trynį ir greitai suminkome beveik vientisą tešlą. Padaliname ją į dvi dalis. Vieną užsišaldome – bus kitam kartui – o kitą padedme šaltai maždaug valandai.
Atšalusią tešlą iškočiojame iki maždaug 1/2 cm storio. Ja išklojame 18 cm pyrago formos dugną ir šonus. Paliekame šaltai pusvalandžiui. Uždengiame folija, pripilame pupelių ir kepame 180 oC 15-20 min “aklai”, ir dar 10 min, nuėmę svarelius. Atvėsiname.
Šokoladą susmulkiname ir sudedame į karščiui atsparų indą. Prikaistuvyje užverdame grietinėlę su tirpios kavos milteliais, kol pakraščiuose ims kilti maži burbuliukai. Karštą grietinėlę supilame ant šokolado ir leidžiame pastovėti apie minutę. Maišome, kol šokoladas visiškai ištirpsta. Paliekame šaltai bent 8 valandoms (!!kitaip šokoladinė grietinėlė gali neišsiplakti) – šaldytuve galima laikyt iki 3 dienų.
Karamelei cukrų su vandeniu supilame į prikaistuvį ir kaitiname ant vidutinės ugnies. Jei cukraus kristalai susikaupia ant sienelių, jas sudrėkiname drėgnu konditeriniu teptuku. Užverdame ir nemaišydami verdame, kol sirupas ims ruduoti. Kai karamelė tiek užruduoja, kiek mums norisi (spalva turėti būti tamsaus tamsaus gintaro, o cukrus gali imti beveik rūkti), supilame grietinėlę (atsargiai! – garuoja) ir greitai maišome. Jei susimetė į gumulėlius, ne bėda – pakaitiname, ir tai praeis, – juk cukrus privalo ištirpt! Galiausiai įmaišome sviestą, vanilę ir druską. Supilame į orui nepralaidų indą ir leidžiame atvėsti bent 4 valandas – nors šaldytuve galima laikyti iki 1 savaitės.
Surenkame. Į didelę lėkštę dedame iškeptą ir gerai atvėsintą pyrago padą. Supilame 3/4 paruoštos karamelės. Šokoladinę grietinėlę išplakame iki visiško standumo ir supilame ant viršaus, šiek tiek palyginame. Ant viršaus sutaškome likusį karamelinį padažą (jei per tirštas – šiek tiek pašildome vandens vonelėje ar mikrobangėje). Puošimui skirtą šokoladą vos pašildome (t.y., ne tirpiname, o, pvz., kelias sekundes palaikome virš dujinės ugnies). Daržovių skustuku ar neaštriu peiliu skutame šokoladą, kad gautume dailias drožles, ir jomis puošiam tortą.

6 komentarai:

  1. Jusu įkeltas tortas Mars man tapo pačiu tobuliausiu, bet aki pamačiau šitą... aciu jums

    AtsakytiPanaikinti
  2. Savaitgalį būtinai gaminsiu, nes dievinu šokoladą

    AtsakytiPanaikinti
  3. As ji visa galeciau suvalgyti :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. gaila, kad tokie pasakiski desertai uzima daug laiko ;/

    AtsakytiPanaikinti
  5. va cia tai nerealu, labai daug skaniu tortu radau siame puslapyje, belieka tik rasti progu jais lepintis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. beprotiskai apsedo mintis kept si torta, kad tik viskas gautusi taip kaip parodyta :)

    AtsakytiPanaikinti